Useiden puuvartislajien siemenet tarvitsevat muutaman kuukauden kylmäkäsittelyn itääkseen. Tänä jouluna minulla oli siemeniä erityisesti aprikooseista ja saksanpähkinöitä, joten ne päätyivät viettämään talven jääkaapissani.
Ennen kun kerron itse kylvöstä kerron hieman kasvimateriaalin taustasta. Saksanpähkinät tulivat kolmesta kohteesta: Turun Hirvensalossa kasvavasta yksinäisestä noin yhdeksänmetrisestä puusta, Helsingissä kasvavasta noin nelimetrisestä yksinäisestä puusta ja kolmas erä liettualaiselta kolme hehtaarin saksanpähkinätarhalta. Kylvin pääasiassa liettualaisia pähkinöitä, koska niiden maku oli todella herkullinen, pähkinän koko suuri ja kuori niin ohut ettei pähkinänsärkijää tarvita. Liettualaisilla on myös useampi sukupolvi valintajalostusta takana. Aprikoosin siemenet tulivat Suomessa kasvaneista puista. Ne ovat kahden neuvostoliittolaisen lajikkeen ‘Aljoshan’ ja ‘Triumf Severnijn’ jälkeläisistä kerättyjä. Kesä 2022 oli aprikooseille erittäin hyvä ja niiden sato kypsyi elokuussa. Aprikoosisatoa on viime vuosina saatu mm. Kangasalta, Vantaalta ja Vaasasta saakka. Omassa syötävässä metsäpuutarhassani on vasta yksi kolmevuotias taimi, joten muun Suomen kokemuksista innostuneena haluan kasvattaa sille muutaman kaverin. Kylvö / kylmäkäsittely Aprikoosilla on aika kova kuori ja joissain lähteissä sille suositellaan usean kuukauden lämpökäsittelyä, kylvöä huoneenlämpöön, ennen kylmäkäsittelyä. Joulukuussa, jolloin siemenet sain ei enää ollut sellaiseen aikaa, joten päätin rikkoa osasta siemeniä kuoren ja tutkia itäisivätkö siemenet näin paremmin. Käytin siementen kuoren rikkomiseen The Kenkel Hard Shell Nutcracker-särkijää, joka onkin todella päheä peli kaikkeen pähkinänsärjentään. Aprikoosinsiemenet ovat muuten pienessä määrin syötäviä ja mantelin lähisukulaisia, tavallaan pähkinöitä siis! Liotin aprikoosinsiemeniä vuorokauden ennen kylvöä, saksanpähkinät menivät sellaisenaan vermikuliittiin. Siemenet voisi kylvää myös hiekkaan tai turpeeseen tai niiden seokseen, miksei rahkasammaleeseenkin. Satuin joskus hankkimaan edullisen 100 litran säkin vermikuliittia Sirénin puutarhatukusta, joten käytän sitä vuosittain muutaman litran kylmäkäsittelyihin. Kylmäkäsittelypaikaksi käy myös kellari, mutta siemenet on tällöin suojattava tiheäsilmäisellä verkolla jyrsijöiltä. Saksanpähkinät menivät ruukkuihin, aina muutama vierekkäin, sitten vermikuliittia päälle ja uusi kerros kunnes ruukku on täynnä. Aprikoosit kylvin 0,5 litran muovipusseihin, joiden pohjaan tein parin millin reiät, jotta ylimääräinen vesi poistuu. Väliaineen, eli tässä vermikuliitin, on syytä olla kostea, muttei märkä. 2–4 kuukauden kylmäkäsittelyn aikana kylvöjä täytyy muutaman kerran kastella ja pitää huolta, ettei pussi painu kiinni, siemenet tarvitsevat nimittäin happea. Saksanpähkinät rupeavat puskemaan juurta jo jääkaapissa jos se on kovin lämmin, 1–3 astetta on sopiva lämpötila. Huhtikuussa on sitten varsinaisen kylvön (sisälle) ja itämisen odottelun aika. Aprikoosin itämisaika on kysymysmerkki, saksanpähkinät tulevat pintaan viikon tai parin kuluttua kylvöstä.
0 Comments
|